Espanya amenaça Google

L'amenaça va camí de ser sanció. L'Agència Espanyola de Protecció de Dades va anunciar ahir que obre expedient sancionador -ja no només informatiu- a Google per suposades opacitats en la política de tractament de dades personals que podrien vulnerar la legislació espanyola sobre privacitat.


El càstig podria ser una multa de més de tres milions d'euros -la més elevada que s'hagi imposat a Espanya-, si es consideressin en el seu grau màxim totes les infraccions de les quals s'acusa tant Google Inc (la matriu nord-americana) com Google Spain, la filial a Madrid. Ara té sis mesos per al·legar.

L'AEPD considera que, després de la unificació de la seva política de privacitat l'abril passat, que permet intercanviar informació sobre diferents serveis, la companyia del cercador i del sistema operatiu mòbil amb accés a internet més usat del planeta no informa clarament els seus usuaris de l'ús que fa de les dades que recull, de quant temps les utilitza i de com poden rectificar-les o reclamar-les. Per l'agència espanyola, «Google podria estar fent un tractament desproporcionat de les dades dels usuaris» ja que adverteix que pot utilitzar-les «de forma il·limitada en tots els seus serveis presents i futurs».

Segons el seu parer, això vulnera la legislació espanyola, que reclama que les dades siguin destruïdes quan deixen de ser necessàries. L'AEPD també exigeix que s'unifiqui el mecanisme d'«accés, rectificació, cancel·lació i oposició» que ara considera «dispers, no disponible per a tots els usuaris, incomplet i amb denominacions que no sempre es corresponen amb la matèria».