Quant creus que es tarda en saber la contrasenya d'una WIFI?

Aviat comencen les vacances, els viatges amb hotels, terrassetes, desplaçant-nos així a molts llocs on trobarem xarxes wifi. De vegades, el fet de que aquesta WIFI estigui amb contrasenya ens dona cert grau de tranquil·litat. Però podem estar tranquils del tot?

Segons un article de SiliconWeek de l'any 2009, un grup de japonesos van aconseguir batre el rècord en desxifrar una contrasenya WIFI amb xifratge WPA (dels més complicats). Aquests nois van aconseguir obrir una escletxa en tan sols 60 segons.
http://www.techweekeurope.es/noticias/noticias-movilidad/el-cifrado-wpa-se-puede-romper-en-tan-solo-60-segundos-1390Actualment, existeixen 3 tipus de xifratge per la contrasenya de la nostra WIFI:

  • WEP: Va ser el primer protocol d'encriptació que va sorgir per les xarxes sense fils. Com aquest no va ser dissenyat per experts en seguretat, de seguida van trobar vulnerabilitats en aquest protocol. Així que les contrasenyes WIFI que utilitzin aquest sistema de xifratge, en teoria, son bastant fàcils d'aconseguir.
  • WPA: Aquest sistema de xifratge es va crear per corregir les deficiències de l'anterior protocol, mentre s'acabava de crear el "definitiu" per l'estàndard IEEE, el WPA2.
  • WPA2: el protocol de xifratge WPA2 utilitza ja un algoritme d'encriptació diferent als anteriors, que és l'AES (Advanced Encryption Standard). 
Tot i així, no son segurs del tot. Per exemple, hi ha gent que es dedica a publicar llistats amb les contrasenyes per defecte que porten els routers:

També existeixen aplicacions per cercar wifis i esbrinar la contrasenya:

De totes maneres, hem d'intentar seguir una sèrie de consells per a posar-ho el més difícil possible als que ens vulguin entrar il·legalment a la nostra wifi:
- Primer de tot, el que hem de fer és canviar la contrasenya que ens ve per defecte al nostre router. Com hem vist en un enllaç anterior, hi ha gent que publica llistats amb aquestes contrasenyes.
- Si volem, podem amagar el nom de la nostra xarxa desactivant la difusió del seu nom (broadcast SSID). 
-  Apagar el router quan no l'estiguem utilitzant.
- Canviar periòdicament la contrasenya.

Per a més informació: