Google i el cervell mundial

Cervell mundial? El projecte més ambiciós mai concebut a internet, i de la gent que va intentar aturar-lo

L’any 1937, HG Wells va predir la creació del “Cervell Mundial”, una enorme biblioteca global que contenia tot el coneixement humà i que conduiria a una nova forma major d’intel•ligència. Setanta anys després, la realització d’aquest somni ja estava en marxa quan Google va escanejar milions de llibres per a la seva pàgina web Google Books. Més de la meitat d’aquests llibres, però, estaven encara sota drets d’autor, i grups d’autors de tot el món van llançar una campanya per aturar-ho, que va culminar als jutjats de Nova York el 2011. Una pel•lícula sobre els somnis, els dilemes i els perills d’internet, filmada en unes localitzacions espectaculars de la Xina, els EUA, Europa i l’Amèrica Llatina.


Click en la imatge per veure el video


http://www.worldbrainthefilm.com/
http://www.facebook.com/googleandtheworldbrain


L’any 2002, Google va començar a escanejar els llibres de tot el món i va signar acords amb les grans biblioteques universitàries Michigan, Harvard i Stanford, a Amèrica; la Biblioteca Bodleian, a Anglaterra, i la Biblioteca Nacional de Catalunya, a Espanya. El seu objectiu no era només crear una enorme biblioteca global, sinó fer servir tot aquest coneixement per a un propòsit més gran i reservat: desenvolupar una nova forma d’intel•ligència artificial.

Google va escanejar deu milions de llibres, però hi havia un gran problema: més de la meitat d’aquests llibres, sis milions, estaven sota drets d’autor. Autors de tot el món van llançar una campanya contra Google. La tardor del 2005, el Gremi d’Autors d’Amèrica i l’Associació d’Editors Americans van presentar-hi demandes. Google no va tardar a asseure’s amb ells per intentar arribar a un acord. Tres anys després, a l’octubre del 2008, es va donar a conèixer el resultat: l’Acord sobre Google Book, que tenia 350 pàgines.

http://www.tv3.cat/videos/4614571/Google-i-el-cervell-mundial