Tablet, mòbil o portàtil: què m'agafo?

Amb tanta tecnologia que ens trobem avui en dia, sembla que si no disposem d'algun d'aquests components fóssim a ser analfabets i antiquats. Però amb tant per triar, tenim el problema que no sabem quin és el dispositiu que millor s'ajusta a les nostres necessitats.

Segur que teniu amics i/o familiars que, potser, ho tenen tot: tablet per a que juguin els nens, el mòbil intel·ligent i a més a més un portàtil. O potser es troben a casa mirant la tele, i agafen el mòbil per consultar el Twitter i mirar què està dient la gent sobre el programa de televisió.

A continuació, farem un contrast entre els avantatges i inconvenients d'aquests dispositius per a que pugueu valorar quin o quins són els que us agraden més.

PORTÀTILAvantatges
- Portabilitat: Com el seu nom diu, tens un ordinador que el pots portar a tot arreu. Els teus documents, fotos, vídeos, música i programes que utilitzis viatjaran amb tu.
- TECLAT: sembla de poca importància, però quan ens trobem en la situació de voler escriure un correu, amb dispositius tàctils es troba a faltar moltíssim un teclat per escriure!
- Capacitat: un ordinador portàtil té molta més capacitat de disc dur que una tablet o un mòbil.
- Preu: Si comparem la qualitat del producte i el seu valor amb un mòbil o una tablet, veurem que ens surt millor de preu un ordinador portàtil. Això sí... no podrem trucar per telèfon!
- Unitat de DVD: una cosa que tenen els portàtils GRANS (15" o més) és que pots posar un DVD.
- Connexions USB: una altra de les coses a destacar és la connectivitat USB. Podem connectar el nostre pendrive i treballar amb ell, cosa que amb una tablet o un mòbil no podrem fer.

Desavantatges
- Pes: és un aparell més gran que un mòbil i una tablet, per tant, pesa més.
- Mida: Com he dit abans, és més gran que els altres i això, segons en quina situació ens trobem, pot arribar a ser un inconvenient.
- Comunicació: com un portàtil no és un telèfon, no podrem trucar. Si estem abonats a un servei d'internet mòbil, podem accedir a Internet des de qualsevol lloc que tinguem cobertura, però sinó, dependrem de trobar connexions wifi gratuïtes per poder-nos connectar a Internet.

Nota important: de portàtils n'hi ha de diferents mides. Els que es diuen ultrabooks o netbooks, són portàtils petits amb no tanta capacitat de disc dur i sense unitat de DVD.

TABLET

Avantatges
- Portabilitat alta: una tablet té més portabilitat que un portàtil, ja que aquesta és més lleugera de pes i més fàcil de guardar i transportar.
- Pantalla tàctil: això facilita la seva utilització, ja que el poder assenyalar a la pantalla el que volem és molt més fàcil i ràpid que utilitzar tecles o un ratolí.
- Mida: la mida de la pantalla és més gran que la d'un mòbil, per tant, tot ho veurem molt més gran i millor.
- Versatilitat d'utilització: podem estar tumbats, asseguts, de peu, que podràs utilitzar una tablet. Cosa que amb un portàtil difícilment ho podràs fer.
- Bateria: la seva bateria aguanta molt més que la d'un mòbil o un portàtil.
- Connectivitat 3G: si disposem d'una targeta SIM, podrem tindre connectivitat 3G/4G a tot arreu... sempre i quan tinguem cobertura! A més a més podem disposar de GPS.
- Ebook: aquest dispositiu et permet funcionar com un ebook. Això sí, llegir en una pantalla iluminada com aquesta no és el mateix que la pantalla d'un ebook. La vista es cansarà.
- Càmera digital: com porta càmera integrada, podem fer fotos i gravar vídeo, i al estar connectats amb xarxes socials, podrem compartir.

Desavantatges
- Pantalla tàctil: Sí. També pot ser dolenta, sobretot quan volem escriure... es troba a faltar un teclat. No obstant, es poden acoblar teclats especials per a tablets, però això implica el comprar un altre aparell.
- Potència de processament: si necessitem retocar una imatge amb photoshop aquest no és el dispositiu adient per fer-ho. Aquest aparell està dissenyat per mirar Internet, correu electrònic, xarxes socials i jocs especials per a tablets. Si necessites una màquina més potent, compra un portàtil.
- Preu: són uns aparells cars en comparació amb un portàtil o un mòbil.
- No és un telèfon: no podem trucar. No obstant, tenim aplicacions per fer videoconferència com per exemple Skype, però no és el mateix.
- No connexions USB: no podràs connectar el teu pendrive. Només admeten targetes microSD.


SMARTPHONEAvantatges
Només destacarem les diferents amb els altres, ja que és molt semblant a una tablet, però en petit.

- Trucar: aquí sí tenim un telèfon. Podem trucar.
- Portabilitat altíssima: és el dispositiu més petit dels 3 que plantegem, per tant, és el més fàcil de transportar dels 3.
- Mida: és el més petit però lo suficientment gran per poder veure amb bona qualitat pàgines web, fotos, etc.
- Connectivitat: igual que amb la tablet, tenim wifi i 3G/4G. I podem disposar de GPS.

Desavantatges
- Bateria: sobretot, és el seu principal desavantatge. Normalment, aquest tipus de dispositius s'han de carregar cada dia.
- Preu: no son molt assequibles, sempre tindrem una millor màquina amb un portàtil pel mateix preu.

Nota important:
Una bona parella pot ser un ordinador portàtil amb un Smartphone. Pots tindre tota la potència d'un ordinador i la connectivitat dels mòbils, si al teu mòbil actives la "Zona WIFI" per a que el teu portàtil es pugui connectar.

Articles d'interès:
http://www.marketingdirecto.com/actualidad/digital/adios-al-portatil-hola-al-movil-sera-el-dispositivo-dominante-que-las-personas-utilizaran-para-acceder-y-compartir-contenidos/
http://www.marketingdirecto.com/actualidad/infografias/el-62-de-las-personas-es-usuario-multitarea-ve-la-television-con-un-smartphone-portatil-o-tableta-en-mano/