Dades Obertes o Open Data, que són i per a què ens serveixen?

Que són les Dades Obertes?
Les Dades obertes o Open data és una filosofia i una pràctica que requereix que certes dades siguin de lliure accés per a tothom, sense limitacions tècniques o legals. En el sector públic, tenir accés a les dades de l’administració garanteix la transparència, l’eficiència i la igualtat d’oportunitats a l'hora de crear valor. La transparència perquè es poden consultar i tractar dades que venen directament de les fonts oficials, l’eficiència perquè ciutadans i organitzacions poden crear serveis de forma més ajustada en col·laboració amb l’administració; i la igualtat d’oportunitats perquè l’accés és el mateix per a tothom.


Què es pot fer amb les dades?
Les Dades obertes permeten la consulta i la construcció d’aplicacions, en especial programari i formes de visualització, que usen la informació alliberada com a font.

Un exemple d'utilització d'aquestes dades és FarmaLlleida, una aplicació per Iphone per veure informació de les farmàcies tant de dia com de guàrdia i visualitzar la ruta per arribar-hi. En podem veure moltes més aplicacions en aquesta pàgina

Big Data Week 2013

Del 22 al 28 d'Abril es celebra la Big Data Week, amb diferents activitats i xerrades que s'han dut a terme en més de 25 ciutats.
TV3 ha recollit els actes de la Big Data Week a Catalunya i en concret el Catalunya Dades Weekend al Fab Lab de Barcelona (26-28 abril), un entorn per crear projectes entre ciutadans, empreses, acadèmia i Administració per desenvolupar i innovar en nous models, productes i serveis, aportant-hi valor col·laborativament i per a milions d’usuaris.

http://www.324.cat/video/4553612/Big-Data-Weekend-a-Barcelona-i-24-ciutats-mes


Fonts:

Dades Obertes de Lleida   Big Data Week 2013
Dades Obertes Gencat
Catalunya Dades