Com es fa una còpia de seguretat?

Amb l'evolució de la tecnologia hem anat, poc a poc, canviant els nostres hàbits. Les fotos que abans portàvem a revelar i les teniem físicament en paper fotogràfic, ara les tenim emmagatzemades en format digital al nostre ordinador. Igualment ens passa amb la música, quan abans compràvem discs o CD's de música i ara, directament la descarreguem en un no res d'Internet.Moltes de les coses que abans teníem en format físic, ara les tenim en format digital: fotos, música, pel·lícules, documents, llibres, ... I tot això emmagatzemat al nostre ordinador, que és on veiem i utilitzem aquesta informació. Però què passaria si s'espatllés el disc dur? Doncs que, molt possiblement, perdríem aquesta informació per sempre.

Com ho puc evitar?

Per evitar perdre la nostra informació, ens hem d'acostumar a realitzar còpies de seguretat (backups en anglès) periòdicament. I com ho fem això? Primer de tot, hem de pensar on volem emmagatzemar aquesta informació.

Emmagatzemament:
 1. CD's, DVD's i/o dispositius USB: Depenent del volum de la informació que hagis d'emmagatzemar potser no en tens prou amb aquests tipus d'unitats. A més, per gravar CD's i DVD's necessites utilitzar programari i un cop gravats, si has tancat el disc, no podràs afegir més dades. O pot ser que et trobis que no podràs desar tota la informació del teu ordinador en un únic DVD, complicant una mica més la còpia de seguretat.
 2. Discs durs: de totes les opcions que ens puguem trobar avui dia, pot ser la millor opció. Les capacitats dels discs durs són molt grans i pots trobar-ne amb bones velocitats de transferència d'arxius. A part d'això, si el compres extern te'l podràs endur on vulguis i amb un cable USB connectar-ho on sigui.
 3. El núvol: el famós núvol que, tot i que està de moda, no ens acabem de decidir per allotjar-hi les nostres dades. I la raó és que encara no tenim la confiança necessària de que aquest servei sigui l'idoni per fer les nostres còpies de seguretat, ja que proveïdors com Megaupload (ara Megavan tindre problemes amb la llei i van tancar l'empresa deixant a un munt d'usuaris sense els seus arxius. Veure articles del cas Megaupload
  El servei d'emmagatzemament al núvol és molt pràctic per desar-hi dades amb plena disponibilitat. Però no és gaire aconsellable per tenir una còpia de seguretat de la nostra informació, perquè:
   • pot tancar l'empresa i no tenim garanties de poder recuperar la nostra informació allotjada.
   • el dia que necessiti accedir a les meves dades, potser que el servei tingui problemes tècnics i no hi pugui accedir.
   • necessito obligatòriament accés a Internet per poder accedir a la informació.
   • no tenim garanties de que la nostra informació estigui segura allà, ja que no sabrem mai que fan els proveïdors amb les nostres dades.

Per si us interessa l'emmagatzemament al núvol, us passem un parell d'enllaços on fan una comparativa dels diferents proveïdors actuals de servei al núvol, i així poder triar quin és el que més s'ajusta a les vostres necessitats:Maneres d'emmagatzemar la informació:

Un cop hem decidit el sistema d'emmagatzemament, ens falta decidir de quina manera realitzarem aquestes còpies de seguretat.
 1. Manualment: Aquest sistema et permet triar exactament quins arxius vols fer còpia de seguretat. El problema d'això és que potser te'n descuides d'alguna foto o vídeo important, i es pot perdre per sempre. A part d'això, l'enregistrament de la informació l'hem de fer nosaltres manualment, agafant els arxius i copiant-los al sistema d'emmagatzemament triat.
 2. Amb l'assistent de còpies de seguretat del meu sistema operatiu: Això de les còpies de seguretat és una tasca que es porta fent des de fa ja molt de temps per part de les empreses, i per tant, els sistemes operatius ho porten integrat com a eina indispensable. Només ens cal configurar les còpies de seguretat per a que es facin periòdicament i indicar la unitat on les volem desar. De tot el demés se n'encarrega el sistema operatiu. A continuació us passem enllaços on podeu consultar més informació sobre com utilitzar l'assistent del sistema operatiu per a fer les còpies de seguretat:
  1. http://www.osi.es/es/protegete/protege-tu-ordenador/copias-de-seguridad
  2. http://www.osi.es/es/actualidad/blog/2011/08/31/realizando-copias-de-seguridad
 3. Programari especialitzat: Si no ens agrada l'assistent del nostre sistema operatiu, sempre podem descarregar algun programa gratuït, que ens resulti més senzill i agradable:
  1. Llistat de programari recomanat per l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI)
  2. http://puntacanatv.net/los-mejores-programas-para-crear-copias-de-seguridad-en-windows/
Un detall important a tindre en compte és que hem de disposar de vàries còpies de seguretat. No se sap mai si se'ns ha de fer malbé el CD o disc dur que utilitzem per fer la nostra còpia de seguretat. Per tant, el més aconsellable és disposar d'almenys dos còpies en diferents dispositius i en diferents llocs.

Per a més informació: