El 12% dels internautes fan servir la wi-fi del veí

Gairebé un 12% dels internautes s'aprofiten de la connexió sense fil a internet del veí perquè un 17% més dels usuaris no prenen mesures per protegir la xarxa wi-fi del seu domicili, segons l'últim estudi sobre la seguretat d'aquestes xarxes sense fil publicat per l'Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació (Inteco).

Aquest informe, denominat 'Estudi sobre la seguretat de xarxes sense fil wi-fi a les cases espanyoles', destaca l'ús generalitzat d'aquestes connexions a Espanya, ja que tres de cada quatre usuaris accedeixen a internet a través de wi-fi. L'estudi detalla que el 21% dels usuaris utilitzen una connexió sense fil pública, mentre que un 12% es connecta a través de la xarxa d'un veí o amic i gairebé un 38% evita, en la mesura del possible, les wi-fi de tercers.


Segons l'informe, el 19% dels enquestats només es connecten si la xarxa compta amb protecció de contrasenya, mentre que gairebé un 43% accedeix a internet sempre i en qualsevol lloc. A més, un de cada deu usuaris han declarat haver patit una intrusió en la seva xarxa sense fil durant el tercer quadrimestre de l'any 2011, segons el mateix informe.

Per evitar atacs i incidents de seguretat, així com intromissions delictives i intercepció de dades i claus personals pels atacants remots, l'Institut aconsella protegir amb una encriptació les xarxes sense fil, apagar-les si no s'utilitzen habitualment i fer servir una contrasenya robusta.

Més connexions 3G

Segons ha detallat Inteco, el nombre d'usuaris que accedeixen a internet a través d'una connexió sense fil s'ha reduït lleugerament a causa de l'impuls que durant el 2011 van tenir les xarxes 3G d'alta velocitat a les cases, equiparable o superior en determinats moments a les velocitats proporcionades per les actuals connexions ADSL.

En aquest aspecte, l'estudi mostra que els usuaris espanyols han millorat la protecció wi-fi i han abandonat "estàndards insegurs" com WEP, per a la qual cosa han adoptat en un grau més alt els sistemes WPA i WPA2 per protegir les xarxes sense fil, que seguien augmentant a finals del 2011.

De l'informe en destaca que un 30% dels internautes que declaraven que la seva xarxa wi-fi estava protegida desconeixien quina mena d'estàndard de seguretat utilitzaven en la connexió.
  Veure el estudi   Font