El text sobre la protecció dels continguts a Facebook és fals


Si vostè és usuari de Facebook, molt probablement hagi vist al seu mur durant les últimes dues setmanes un missatge publicat per algun dels seus contactes que digui el següent:

 "En resposta a les noves directrius de Facebook, per aquesta declaro que la meva dret d'autor està unit a tots els meus dades personals, il • lustracions, còmics, pintures, fotos i vídeos professionals, etc (com a resultat de la Convenció Berner). Pel ús comercial de l'anterior, el meu consentiment per escrit és necessària en tot moment.


(...) Qualsevol que llegeixi això pot copiar aquest text i enganxar-lo en el seu mur de Facebook. Això els col•loca sota la protecció de les lleis de drets d'autor. (...) Facebook és ara una entitat de capital obert. Es recomana a tots els membres publicar un anunci d'aquest tipus, o si ho prefereix, pot copiar i enganxar aquesta versió. Si no publica un comunicat almenys una vegada, vostè serà tàcitament permissiu amb l'ús d'elements com les fotografies, així com la informació continguda en la seva actualització d'estat de perfil. (...)Aquest text és fals i inútil. No hi ha noves directrius a Facebook ni serveix de res publicar aquest missatge amb aparença de text legal en el mur de la xarxa social. Davant les colossals dimensions que ha adquirit aquest hoax (faula), que ha circulat per tot el món i en diversos idiomes, Facebook s'ha vist obligada a emetre un comunicat en què assegura que "qualsevol persona que utilitza Facebook posseeix i controla el contingut i la informació que publica ", com s'indica en els termes d'ús de la web .

El que es diu, a grans trets, en aquestes 'Condicions i polítiques de Facebook' és que l'usuari reté els drets d'autoria del contingut que publica a la xarxa social, però en compartir textos o imatges de qualsevol tipus, li atorga a Facebook una llicència per usar i mostrar aquests continguts dins del seu sistema. L'usuari només pot limitar l'ús que Facebook fa dels seus continguts a través de les opcions de privacitat del seu compte.

D'altra banda, el fet que Facebook cotitzi en borsa des de maig d'aquest any no afecta per res a la "llicència no exclusiva" sobre el contingut que tot usuari accepta quan s'obre un compte a la xarxa social.