L'Institut Lleida d'Oftalmologia (ILO) posa en marxa un sistema pioner de signatura digital


L'Institut Lleida d'Oftalmologia (ILO) ha presentat aquest dilluns el nou sistema innovador de signatura digital ViD Signer, que han integrat al sistema informàtic de la clínica amb el que garanteix la seguretat jurídica en la relació entre pacient i clínica, i preveu eliminar el 100% dels documents en format paper.

El doctor Rafael Ferreruela ha presentat el sistema acompanyat de la doctora Rosa Pérez, presidenta del Col·legi de Metges de Lleida, Andreu Bru, director de Noves Tecnologies de Pimec, i Santi Casas, soci fundador de ValidatedID, empresa creadora de ViD Signer.ILO ja utilitza aquestes tecnologies en la major part dels processos facultatius, administratius i d'arxiu, però hi havia dos documents que, per les seves característiques legals, requerien de la signatura del pacient: l'acceptació de la gestió de les dades personals i el document de consentiment informat.

Amb el nou sistema de signatura digital, aquests dos documents ja es poden fer de manera digital amb total seguretat jurídica, mitjançant un servei de gravació de signatures manuscrites sobre dispositius tàctils (tablets o kiosk), integrant-les en forma de signatura electrònica.

El sistema compta amb un lector de targeta on el metge ha d'introduir el seu carnet del Col·legi de Metges i, automàticament, pot procedir a signar els documents de consentiment informat que té pendents de signar.

SEGURETAT JURÍDICA

El doctor Ferreruela ha destacat que aquest nou sistema "afegeix garantia de seguretat jurídica tant a pacients com metges a l'hora de signar documents que són molt rellevants en la pràctica mèdica, com és el cas del consentiment informat".

Aquest projecte s'ha dut a terme sota la supervisió de Pimec i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES).

Segons ha explicat Casas, ViD Signer és un servei de signatura electrònica que combina la seguretat de la tecnologia criptogràfica amb la facilitat d'ús de la signatura manuscrita.

Per la seva banda, Bru ha destacat que aquest projecte que avui veu la llum de la mà d'ILO suposa un benefici per al centre, per als pacients, per al medi ambient i per a tota la societat: "Estem convençuts que aquest sistema arribarà a més clíniques privades i públiques ".

En la seva intervenció, Pérez ha felicitat la ILO per la iniciativa i ha afirmat: "Suposa un avançament de confiança en la relació metge pacient i veiem una gran projecció per al futur".

Font