El software lliure considerat com una arma contra la pirateria

L'últim estudi de l'Associació de fabricants de programari (BSA en anglès), destacava, entre altres coses, que el programari lliure tenia una incidència real en la baixa de les vendes de determinats programes llicenciats, però que la BSA va determinar com "estable". Però per a molts els programes de codi obert són la millor alternativa a la pirateria, i la principal arma per a combatre-la.

Segons Rodrigo Ramírez, de l'Associació Linux Chillán, afirma que la pirateria existeix per dues raons: "Primer, per desconeixement que es comet una il·legalitat, i segon perquè els preus dels programaris privatius estan per molt alt de l'ingrés general de les persones d'un país".

Exemples clars d'això ho tenim amb el cas del paquet ofimàtic de Microsoft Office amb uns preus desorbitants, quan podem treballar molt bé amb OpenOffice.org de software lliure. O fins i tot, amb el sistema operatiu, podem escollir Ubuntu de Linux que també es gratuït i molt eficient.També ens trobem en quant a navegadors d'Internet, com Mozilla Firefox li guanya terreny a l'Internet Explorer de Microsoft.

Tot i així, als usuaris finals els hi costa encara de treballar amb programes de software lliure perquè ja ha treballat amb els privatius i prefereixen tenir aquéstos en versió pirata abans que provar els lliures.

"Si bé al codi obert li ha costat entrar en el mercat de la llar, és una cosa que portará més temps. Si mirem cap a enrere uns 10 anys, podem dir que avui el comú de la gent ja coneix plataformes basades en Linux, i crec que en uns 10 anys hi haurà un altre escenari", estima Ramírez.

Per llegir l'article sencer feu clic aquí.